Woontrends

De laatste woontrends op gebied van kleuren en interieur lees je hier!! Elk jaar worden er nieuwe trends bekend gemaakt en ik houd jullie hier graag van op de hoogte.

Kleurentrends 2016:

Kleurtrend 2016
Kleurtrend 2016

DE kleur van 2016 is ‘okergoud’. Je ziet deze kleur dan ook terugkomen in alle interieurtrends van dit jaar. AkzoNobel brengt ieder jaar een wereldwijd trendboek uit (ColourFutures) met DE kleurtrends van dat jaar. Dit jaar is er door een groep experts en trendwatchers van over de hele wereld, bepaalt dat ‘okergoud’ de wereldwijde kleur van 2016 is.

Looking Both Ways

De voornaamste trend voor 2016 heet ‘Looking Both Ways’.

We staan op het kruispunt van twee tijdperken. Een interessant punt, vanwaar je twee kanten op een mooi uitzicht hebt: op het belang van tradities aan de ene kant en de zin van moderne innovaties aan de andere. Nooit eerder was het zo belangrijk om verschillende visies en benaderingen een plek te gunnen. Want hoe vanzelfsprekend digitale en andere hedendaagse techniek ook is geworden, toch blijken we graag naar het verleden te kijken als inspiratiebron voor het design van de toekomst. Dualiteit is dan ook het onderliggende thema voor de trends van 2016. Een voorbeeld: mensen kiezen als woonplaats graag de grote stad, waar het ‘s-nachts zelden echt donker wordt, en tegelijkertijd wijst onderzoek uit dat we het donker hard nodig hebben. Nog zo’n tegenstelling: mensen plannen het dagelijks leven tot op de minuut, maar moeten juist af en toe losbreken uit het systeem om zichzelf te blijven. En technologie is zo vanzelfsprekend geworden dat het ineens weer heel bijzonder voelt om een gedrukt boek of potlood en papier in handen te hebben. Die tegenstellingen spelen een rol in alle hiernavolgende trends: Heritage & Future, Dark & Light, The Grid & Letting Go and Words & Pictures.

looking both ways

Heritage & Future

Wie zijn verleden omarmt, wordt completer, kan de toekomst sterker tegemoet treden en die dus ook beter vormgeven. In het bijbehorende kleurenpalet spelen roodtinten een grote rol. Ze verbeelden een rijk erfgoed en hebben tegelijkertijd een toekomstgerichte frisheid.

H&F

Dark & Light

Veel van de tinten in dit palet lijken naadloos in elkaar over te lopen, waarmee ze het karakter van het ‘gouden uur’ vangen: de tijd rond het ochtendgloren en de schemering.

D&L

The Grid & Letting Go

Om jezelf terug te vinden, moet je je soms losmaken uit het systeem, ook al is het maar tijdelijk. Het is een idee dat breed aanslaat. Neem het kantoorpersoneel dat ‘s ochtends voor het werk uit dansen gaat, of de computerbedrijven die breiclubjes oprichten omdat het zo leuk is om iets fysieks en tastbaars te maken. Productontwerp met organische vormen onderstreept datzelfde concept van ongebondenheid binnen bepaalde beperkingen. Daarop zijn de kleuren in dit palet gebaseerd. Levendig en speels, maar in toom gehouden door zwart en wit.

TG&LG1

Words & Pictures

Het gezegde ‘een foto zegt meer dan duizend woorden’ kan ondertussen beter worden omgedraaid, aangezien woorden – gesproken, danwel geschreven – het tegen beeld lijken te moeten afleggen in ons snelle bestaan. Dat verlangen naar woorden is daarnaast terug te vinden in het gebruik van cijfers en letters als interieurdecoratie of architectonisch element. Alleen zijn woorden en beelden elkaars tegenstanders natuurlijk niet, ze vullen elkaar aan. Het kleurenpalet dat hierop is gebaseerd, maakt ruim gebruik van inktblauw en grafietgrijs, met daarbij als contrast, kleuren uit de smartphone- en socialmediawereld.

W&P

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *